Forums
Hej alle.
Jeg har i mange år haft et akvarie på 125 liter. Dette akvarie oplevede jeg stort set aldrig problemer med, og havde derfor meget glæde af det.
Jeg flyttede i noget mindre og vælger her også at skifte til et mindre akvarie. Et fluval edge på 46 liter. I starten havde jeg meget glæde af det, men som tiden gik opstod der flere og flere problemer med det. Jeg har/havde ofte sygdom, mine fisk trives ikke og jeg startede op på behandling af akvariet. Det skal hertil nævnes at jeg havde 6 guppyer og en sugemalle. Efterfølgende er akvariet aldrig kommet i balance. Mine fisk dør, uanset om jeg behandler akvariet, hyppige vandskift, prøver at justere temperaturen (normalt er temperaturen 28 grader), nyt filter... alt er efterhånden afprøvet.
Jeg mistænker at nitrit niveauet i akvariet er for højt, men hvordan måler jeg dette? Jeg har aldrig haft behov for at måle vandværdierne før nu, og er derfor i tvivl om hvordan jeg både behandler dette, men også hvordan jeg aflæser det.
Jeg står nu også i den situation, at jeg ønsker at starte forfra med akvariet. Det vil sige nye planter, nye fisk og nye rødder. Og hertil kommer endnu nogle spørgsmål.
Skal jeg udskifte filter og ligeledes bund materiale?
Akvariet skal jo køre i en uge, men hvordan ved jeg at akvariet er klar til nye fisk?
Er der noget jeg skal være særligt opmærksom på, i forhold til, at der har været så mange problemer med det og, at jeg nu ønsker at starte forfra?
Håber i kan hjælpe :-)
- Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
AquaG søn, 02/06/2022 - 14:25 Permalink
Jeg har både teststrips og dråbetest til at måle min vandværdier med alt efter behov. Men teststripens er altså ganske udemærket at starte med.
Når man ved at ca. 90 % af alle fiske sygedomme er betinget af vand forholdene er det nok der vi skal starte med kigge.
Nu ved jeg ikke hvor tit du skifter dit vand. Men jeg ville nok skifte det endnu mere end du gør nu, især hvis du selv visuelt observare at der er ubalance i dit akvarie.
enielsen1 søn, 02/06/2022 - 15:37 Permalink
Hej. Tak for svar.
jeg skifter cirka 30% af vandet hver uge. Visuelt er akvariet rent og klart.
hyppigere vandskift er afprøvet og det virker heller ikke til at have en effekt desværre.
har du eventuelt nogle råd til, når jeg skal “starte forfra” med samme akvarie? Ville du anbefalde at købe nyt filtermateriale eventuelt?:-)
Rg33dk tir, 02/08/2022 - 07:13 Permalink
Hej
Dine problemer kan meget vel stamme fra dit filter.
Filtermaterialet kan være tilstoppet, hvis du genbruger / benytter "diverse hightech medier", hvorfor udskiftning anbefales.
Husk filter start bakterier ved opstart, disse skal have tid til, at etablere sig i et antal, som også svarer til hele akvariets rumindhold.
Hele filter indkørings processen tager ca. 38 dage. Bakterierne skal have noget at leve af, i denne periode, dvs. tilsætning af f.eks. en knivspids tørfoder hver anden dag eller foder et mindre antal hårdføre fisk sparsomt.
Test, nitrit indholdet, foretag et mindre vandskift ved påvisning= min. 5 - højest 10 % = max. hver 4. dag i hele indkørings perioden.
Større vandskift bremser indkørings perioden.
Mvh.
Rg33dk tor, 02/10/2022 - 11:21 Permalink
Hej
Jeg burde nok i forbindelse med mit svar have anført, at et større akvarie (125 liter) har en større buffer kapacitet end et mindre akvarie (46 liter).
Dvs. de almindelige problemer, stammende fra en lidt for stor fiskebestand / rigelig fodring bliver accepteret et langt stykke hen ad vejen, hvorimod disse forhold i et mindre akvarie, næsten med det samme giver kontant afregning ved, ilt mangel, sygdoms udbrud og dødsfald.
Et større akvarie har en større overflade, hvor ilt tilføres og CO2 fraledes ved vandbevægelse i overfladen.
Gode akvarie mål er: lav højde, større længde og bredde, end højden.
Mvh.
anas@facemedia.dk fre, 03/11/2022 - 13:20 Permalink
Gentleman Guiden havde en spænede artikle omkring det :) https://gentlemanguiden.dk/
Axelrodi fre, 03/11/2022 - 20:45 Permalink