Fungerercmi

Indsendt af Robot den fre, 12/30/2011 - 19:30
Kategori
Teknik og udstyr - Saltvandssiden.dk
Forfatter
johanne86
Hej

Jeg har et 150 liters Aqua Medic akvarie, som jeg købte brugt og har kørt siden august. Der fulgte en Aqua Medic skummer med til akvariet. Jeg har for nyligt renset luftslagen som var saltet lidt til, men jeg mistænker skummeren for ikke at fungere helt optimalt. Den skummer godt nok fint og jeg tømmer koppen et par gange om ugen, men der ligger ligesom et lille tåget lag i overfladen af vandet i akvariet sammen med nogle plamager af skummende materiale, som jeg fjerner med køkkenrulle engang imellem. Er dette fordi skummeren ikke fungerer optimalt, eller hvad kan det skyldes?

Mvh Johanne

Kommentarer

Robot fre, 12/30/2011 - 19:31 Permalink


Argh! Tastefejl! Overskriften skulle have heddet: fungerer min skummer?
Skrevet af johanne86

Robot fre, 12/30/2011 - 19:40 Permalink


:P det må næsten være årets tastefejl. Jeg synes ellers det lød helt latinsk;)
Har ikke en dyt forstand på skummere...
Men godt nytår:)
Skrevet af Karlslunde

Robot fre, 12/30/2011 - 21:09 Permalink


Det er ikke skummerens skyld, den fejler såmænd næppe noget. Til gengæld mangler du noget overløb lyder det til. Hvilket akvarie er det, og hvilken skummer?

Er det et Aqua Medic Chromis?
Skrevet af Han$en

Robot fre, 12/30/2011 - 21:29 Permalink


Som Hansen er inde på, så skyldes det et manglende overløb i akvariet. Det er overfladevandet der skal afskummes, da alle proteiner og snask stiger til overfladen. Et overløb i og problemet er løst :)
Skrevet af Tobias Møntegaard

Robot fre, 12/30/2011 - 23:57 Permalink


For mig at dømme har du formentlig en Aqua Medic Bio Flotor skummer.. Lad os lige be- eller afkræfte dette :)
Skrevet af Han$en

Robot man, 01/02/2012 - 19:37 Permalink


Hehe ja årets tastefejl - fingeren kom for tæt på send-knappen på ipaden...

Ja jeg har sådan en bio flotor skummer, men jeg har intet overløb. Hvordan fungerer det? Bliver affaldsstofferne så trukket ned i vandet igen fordi skummer-pumpen murers inde?
Kan man fjerne affaldsstofferne på en anden måde? Jeg synes ikke rigtig jeg har plads til et overløb og har netop fået indrettet akvariet som jeg vil have det.

Tak for jeres svar!


Skrevet af johanne86

Robot man, 01/02/2012 - 20:10 Permalink


[citat=johanne86]Hehe ja årets tastefejl - fingeren kom for tæt på send-knappen på ipaden...

Ja jeg har sådan en bio flotor skummer, men jeg har intet overløb. Hvordan fungerer det? Bliver affaldsstofferne så trukket ned i vandet igen fordi skummer-pumpen murers inde?
Kan man fjerne affaldsstofferne på en anden måde? Jeg synes ikke rigtig jeg har plads til et overløb og har netop fået indrettet akvariet som jeg vil have det.

Tak for jeres svar!

[/citat]

http://www.aqua-design.de/upload/artikelbilder/AM0525.jpg

Det er denne skummer vi snakker om, korrekt? :)

Oprindeligt kommer sådan en med en overfladeskimmer, i form af det gitter du kan se på pumpens sugeside. Formentlig mangler du dette, eller også er det ikke monteret?

Du kan alternativt benytte en anden form for overfladesug - Dette er vitalt hvis dit akvarie skal have succes på sigt, da alle proteiner samles i overfladen, og der af den tykke oliefilm du omtaler. Overløb fungere som du er inde på at proteinerne konstant er i rotation i vandet, både til gavn for koraller og andre filterfeeders, men også så skummeren kan fange og afskumme så meget som muligt.

http://www.akvarieforretningen.dk/product.asp?product=1358

Alternativt kan du tilslutte sådan en bandit på din skummerpumpe. Den er indstillelig hvor kraftigt suget skal være fra hhv bunden og overfladen, og fungere faktisk ganske glimrende hvis den øvrige cirkulation hjælper overfladen på vej. Det vil også give din skummer adgang til direkte overflade vand. Håber du blev klogere :)
Skrevet af Han$en

Robot man, 01/02/2012 - 23:07 Permalink


Tusind tak for dit svar! Der er lidt at arbejde med :)

Min skummer har faktisk monteret det der gitter, men det har åbenbart ikke helt den ønskede effekt hos mig. Jeg vil tjekke at pumpen er monteret som den skal. Ellers må det vist blive et overløb. Kan man godt nøjes med at bygge dette udelukkende omkring pumpen og således ikke at det når helt ned til bunden som jeg kan se på mange billeder? Og hvordan bygger man det? Nogle gode links? :)
Skrevet af johanne86

Robot man, 01/02/2012 - 23:29 Permalink


Rundt om pumpen er ikke nok - Når du har et overløb er det i det rum vandstanden falder ved fordampning.

Hvis du har gitteret til din skummerpumpe, så er der lavet en forkert installation, eller også er din vandstand for høj/lav :)

Kan du tage nogle flere billeder - Både af akvariet, vandstand i forhold til skummer pumpe, skummer osv?
Skrevet af Han$en

Robot tir, 01/03/2012 - 00:52 Permalink


Er jeg den eneste der tænker at cirkulation i overfladen vil fjerne det?? Nu har jeg haft 3 saltvandsakvarier og har i dem alle været nød til at pege vandsøjlen op imod overfladen.
For en del år siden havde jeg et 200litters akvarie med en bio-foloter i den ene ende og der fik jeg æggehviden væk fra overfladen ved at sætte en ganske almindelig cirkulations pumpe i den anden ende. :-)

Plus det har en side effekt som kan måles i akvariet, og det er lysstyrken, så bølger i akvariet gør at korallerne har det bedre. :-)
Skrevet af C-Breum

Robot tir, 01/03/2012 - 09:31 Permalink


[citat=C-Breum]Er jeg den eneste der tænker at cirkulation i overfladen vil fjerne det?? Nu har jeg haft 3 saltvandsakvarier og har i dem alle været nød til at pege vandsøjlen op imod overfladen.
For en del år siden havde jeg et 200litters akvarie med en bio-foloter i den ene ende og der fik jeg æggehviden væk fra overfladen ved at sætte en ganske almindelig cirkulations pumpe i den anden ende. :-)

Plus det har en side effekt som kan måles i akvariet, og det er lysstyrken, så bølger i akvariet gør at korallerne har det bedre. :-)[/citat]

Så har dit overløb ikke være stort nok!
Skrevet af AndersGS

Robot tir, 01/03/2012 - 14:55 Permalink


Mit overløb?? En bio foloter sidder på siden af akvariet, og er med en pumpe i vandet, der intet overløb, og alligevel kunne jeg fjerne det!
Har haft Redsea 130 i 4 år nu og hvis pumperne ikke peger rigtig i akvariet kommer der æggehvide i modsatte side af kammen. Så jo det virker, og et overløb er ikke altid løsningen!
Skrevet af C-Breum

Robot tir, 01/03/2012 - 15:07 Permalink


[citat=C-Breum]Nu har jeg haft 3 saltvandsakvarier og har i dem alle været nød til at pege vandsøjlen op imod overfladen.
[/citat]

Gik automatisk ud fra du havde overløb i kraft af du skrev været nød til..

Men jo, i små akvarier er biofloteren da en mulighed.

Et RSM er nok heller ikke det bedste udgangspunkt for den optimale løsning :P
Skrevet af AndersGS

Robot tir, 01/03/2012 - 15:09 Permalink


biostar flotor er jo en hængeskummer.
Så der er reelt ikke et overløb - kam.
Ved at cirkulere overfladen mod indsuget kan man presse vandet (og æggehvidestoffer) mod indsuget.

I Redsea bestemmer man ikke selv kammens størrelse.


Til (uha var det 09?) var vi afsted til Fyns saltvands messe .
Her blev der fremlagt af en amerikaner der holdte foredrag, hvor stor indvirkning bølger har på lysintensitet.
Bevægelse i overflade (bølger) giver markant mere lys i dybden.
(brydnings effekten).

Et dejligt plus:)
Skrevet af SogneprQsten

Robot tir, 01/03/2012 - 15:11 Permalink


Synes forresten at biostar flotoren virkede markant bedre end min Redsea prizm:)
(når vi er i hængefiltre).

Men så kan man jo kompensere med mange kilo LS.
(nu skal tråden dog ikke gå OT).
Skrevet af SogneprQsten

Robot tir, 01/03/2012 - 15:14 Permalink


[citat=SogneprQsten]
Bevægelse i overflade (bølger) giver markant mere lys i dybden.
(brydnings effekten).
[/citat]
Eric Bornemann

op til 15 gange så intensivt ;)
Skrevet af AndersGS

Robot tir, 01/03/2012 - 15:19 Permalink


Det var sådan han hed, takker :)
Skrevet af SogneprQsten

Robot tir, 01/03/2012 - 18:45 Permalink


Nu har jeg intet nævnt omkring optimale løsninger, men kan da høre hvilken opfattelse du er af! (uden nogen har bedt om din mening omkring det!)

I og med tropicstarter har et 150 liters vil jeg da mene det stadig er en billigere og nemmere løsning at rette pumpen rigtigt, kontra bygge alt muligt kam halløj.
Skrevet af C-Breum

Robot tir, 01/03/2012 - 20:58 Permalink


[citat=C-Breum]Nu har jeg intet nævnt omkring optimale løsninger, men kan da høre hvilken opfattelse du er af! (uden nogen har bedt om din mening omkring det!)
[/citat]

Nej, det har du da helt ret i ;)

Skrevet af AndersGS

Robot tir, 01/03/2012 - 22:36 Permalink


[citat=C-Breum]I og med tropicstarter har et 150 liters vil jeg da mene det stadig er en billigere og nemmere løsning at rette pumpen rigtigt, kontra bygge alt muligt kam halløj.[/citat]

Det er det sikkert, men så er det også nemmere at tappe vandet af baljen og lukke det. Hvis man ikke vil gøre det ordentligt, er der desværre stor sandsynlighed for manglende succes i længden. Og det er ikke meget der skal til i dette tilfælde ;)
Skrevet af Han$en

Robot ons, 01/04/2012 - 00:39 Permalink


Problemet er at æggehviden samler sig i toppen af vandet så skummeren ikke kan få fat i det, hvis man sørger for at ha så meget cirkulation så det IKKE kan samle sig i toppen og får cirkuleret det ned i vandet så skummeren kan få fat i det, bliver det jo stadig skummet op i koppen, det burde en erfaren saltvands nørd med respekt for simpel logik kunne regne ud, så luk med din udtalelse omkring at lukke baljen ned, det ikke os alle der vælger at gå all in på high tech løsninger for at få et resultat man er glad for....
Skrevet af C-Breum

Robot ons, 01/04/2012 - 11:26 Permalink


#23
Tal pænt til andre der ikke deler din mening.

C-Breum, jeg synes du har helt ret i at det er en nemmere løsning, men som jeg selv mener og Han$en også er inde på er der en grund til at stort set alle saltvandakvarier har et overløb. Det er fordi det er en simpel løsning der virker.

Lad os se på hvorfor.

Som du selv skriver, så samler proteinerne sig på overfladen, det betyder når man tager overfladevandet får man mere koncentreret vand ind i skummeren og derved er denne mere effektiv og det er min erfaring at den faktisk også kører bedre. Samtidigt holdes overfladen altid helt klar.

Herudover er overløbet oplagt til at installere osmolator når man efter et halvt års tid er dødtræt af at gå og fylde vand på hver dag..
Skrevet af AndersGS

Robot ons, 01/04/2012 - 11:31 Permalink


#23
Tal pænt til andre der ikke deler din mening.

C-Breum, jeg synes du har helt ret i at det er en nemmere løsning, men som jeg selv mener og Han$en også er inde på er der en grund til at stort set alle saltvandakvarier har et overløb. Det er fordi det er en simpel løsning der virker.

Lad os se på hvorfor.

Som du selv skriver, så samler proteinerne sig på overfladen, det betyder når man tager overfladevandet får man mere koncentreret vand ind i skummeren og derved er denne mere effektiv og det er min erfaring at den faktisk også kører bedre. Samtidigt holdes overfladen altid helt klar.

Herudover er overløbet oplagt til at installere osmolator når man efter et halvt års tid er dødtræt af at gå og fylde vand på hver dag..
Skrevet af AndersGS

Robot ons, 01/04/2012 - 12:03 Permalink


Anders hvordan vil du bygge en kam på en biostar??

Tropicstarter har fortalt hvad han har, så burde i også kunne abstrahere fra at han ikke har bedre udstyr, i jeres øjne!!!

Er det ikke tilladt at sige luk røven når nogle er så arrogant at mene at bare fordi man ikke stiler efter det bedste udstyr så skal man lukke ned??
Skrevet af C-Breum

Robot ons, 01/04/2012 - 16:25 Permalink


[citat=C-Breum]Er det ikke tilladt at sige luk røven når nogle er så arrogant at mene at bare fordi man ikke stiler efter det bedste udstyr så skal man lukke ned??[/citat]

Nej gu er det da ej tilladt. Der er ingen grund til at svine til fordi de erfarne saltvandsnørder kommer med den mest optimale løsning. Det er jo ikke for sjov, de er erfarne - de ved sgu noget og er begge rigtig dygtige saltvandsakvarister.

Jeg har selv kun haft en en Miniflotor på mit gamle akvarium, og overfladen var altid grumset ligegyldigt hvor mange og kraftige pumper jeg pegede direkte op mod overfladen. Så fik jeg installeret overløb i akvariet. Det tog et par timer at tappe alt vand af, fylde sten og fisk og koraller i spande og lime overløbet i. Så stod overløbet og hærdede til dagen efter, og så tilbage med det. Det tog ingen tid og kostede ingen penge og ingen dødsfald. Og så kan jeg love dig for at overfladen blev krystalklar og skummeren kørte som aldrig før.


Og nej, det er ikke for sjov at stort set alle saltvandsakvarier er med overløb - det er det klart mest optimale!
Skrevet af Tobias Møntegaard

Robot ons, 01/04/2012 - 17:29 Permalink


[citat=C-Breum]Anders hvordan vil du bygge en kam på en biostar??

Tropicstarter har fortalt hvad han har, så burde i også kunne abstrahere fra at han ikke har bedre udstyr, i jeres øjne!!!

Er det ikke tilladt at sige luk røven når nogle er så arrogant at mene at bare fordi man ikke stiler efter det bedste udstyr så skal man lukke ned??[/citat]

Det vil jeg ved at sætte pumpen ned i overløbskassen.. Problem fixed! Det vil tage skummet og proteinhinden.

Jeg tror virkelig du har misforstået noget her? *blink*

Og som Tobias også skriver, så taler vi pænt til hinanden her på saltvandssiden, vi er ikke så mange brugere og derfor kender alle hinanden stort set på fornavn. Der skal selvfølgelig være plads til der ryger en finke af panden i ny og næ..

Så skal vi ikke bare blive enige om der ikke er mere at diskuterer ift. hvem der har hvilke holdninger m.m. :)

Skrevet af AndersGS

Robot ons, 01/04/2012 - 20:21 Permalink


et eks på en meget enkel overløbskasse lavet af et stykke pvc rør og en aflagt dunk kønt er det ikke men funger bedre en tunze nanoden ville kunne monteres direkte på pumpen til din skummer


og nu håber jeg ikke nogen føler sig trådt over tærene af mit avanceret udstyr .:D... ku vi evt lave en sektion kun for dårlige råd så vi kunne undgå fremtidige konflikter :D:D
Skrevet af jjj27

Robot ons, 01/04/2012 - 20:23 Permalink


billed vender forkert pumpen skal vende nedad
Skrevet af jjj27

Robot ons, 01/04/2012 - 20:37 Permalink


Så kom der høvl! :D

Jeg mindes ikke nogle steder at have snakket om highend udstyr eller ej - Mindes til gengæld at jeg smed et link til et 100,- apparat der klarer opgaven i små akvarier GLIMRENDE! Pumper pegende i overfladen gør intet andet end at skubbe hele overfladen over i et hjørne. Nu har jeg efterhånden haft saltvand i en årerække, så der kan ikke nævnes en metode i denne tråd jeg ikke selv har været igennem og har testet (metoder fra 1980 tæller ikke!)

Om man laver sin overfladeskimmer som et ægte overløb, bruger en skimmer til spandfiltre, køber en Tunze Nano-Cleaner, bruger et PVC rør, eller sidder med en kaffekop og får overfladen vendt er fuldkommen ligegyldigt - Faktum er, at eneste vej til langvarig succes er og vil udiskutabelt være at holde overfladevandet i konstant rotation!

Hvad end det så menes at jeg skal lukke røven eller ej, så er det ikke mig der bestemmer at det fungere bedst sådan - Jeg som utallige andre ved det blot, og ved at pumper pegende i overfladen ikke virker af erfaring. Hvis jeg intet anede om emnet ville jeg næppe deltage i tråden - Men nu er overløb og overfladeskimming sådan ca det aller første og aller vigtigste man skal gøre sig viden om inden man blander vand.

Et saltvandsakvarie kan uden de mindste problemer køre helt uden en skummer, hvis man tilpasser sin besætning, fodring og resterende system derefter - Men peger man kun en pumpe op i overfladen i samme ombæring, ja så er der ingen langvarig succes ;)

Det er klart der aldrig kommer et hårdt SPS domineret akvarie med pornofarver til syne uden skummer, men det var heller ikke det jeg skrev :)
Skrevet af Han$en

Robot ons, 01/04/2012 - 22:45 Permalink


Wow guys! Så er man lige på arbejde i to dage og så går I helt amok! :D Hehe

Tusind tak for alle de gode råd! Jeg vil lige tænke lidt over det hele og i første omgang forsøge at cirkulere lidt af overfladevandet ved at pege pumpen opad. Men det er kun en midlertidig løsning, kan jeg høre, så jeg må jo i gang med at planlægge en større ombygning i akvariet. Lidt øv, for jeg har netop haft alt oppe for 1 måned siden og flyttet det hele rundt så det nu står rigtig godt. Synes i det hele taget at et overløb vil fylde alt for meget i det lille akvarium, så det kunne godt gå hen og ende med indkøb af et større... Typisk..! :D

Jeg lægger lige nogle billeder ind når jeg kommer hjem om et par dage (arbejder i Farsø men bor i Århus). Det er simpelthen blevet SÅ flot derinde. Har to premnas epigramma (eller hva faen de nu hedder) som er et par og lever i 3 bobleanemoner. To røde og en grøn. Derudover købte jeg den fedeste LED lampe i sommers, og korallerne gror helt vildt! Min euphyllia paradivisa er 7-8 doblet i størrelse siden august! ...så...der går jo nok ikke længe før en større akvarium er uundgåeligt! :)
Skrevet af johanne86