Akvarium i krydsfinér

Indsendt af Robot den man, 12/07/2015 - 18:09
Kategori
Gør det selv - Akvariesiden.dk
Forfatter
McWearq
Jeg går med løse planer om at bygge et stort akvarium i finér. Målene skal være noget i retning af L240*H65*D90cm=1400 liter.
Når jeg, i det hele taget, ønsker at bygge selv, så er det primært fordi jeg ikke har mulighed for at få et så stort akvarium ned i min kælder - der var et helvedets hyr med at få et 530 liters derned. Dernæst tror jeg måske også jeg kan gøre det relativt billigt, men det er som sagt ikke den primære bevæggrund. Når jeg vælger et finérakvarium og ikke et helglasakvarium, så er det fordi jeg er fortrolig med træ, og at byggeprocessen kan deles op, samt for størstedelen udføres af mig selv, uden hjælp, som jeg har svært ved at skaffe. Jeg kan ikke lige se mig selv stå og jonglere med de store stykker glas alene.
Den relativt ringe højde er for at komme ned på 12mm glas til forruden (sikkerhedsfaktor 2.5 http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium) da fx 15mm efter det jeg har kunnet finde ud af, koster 3 gange så meget.
Jeg har kigget på en del links og en del videoer, men meget af materialet er ret gammelt, og de udenlandske links nævner en del materialer som ikke kan skaffes i Danmark.
Dette link http://cichlids.akvariefisk.dk/forum/thread/?ID=187625 er noget i den retning jeg vil gå, bl.a. med beklædning med PVC-plade indvendigt, men mangler oplysninger om den brugte primer osv.
Er der nogen der har prøvet at lave et akvarium som dette for nyligt, og som vil dele erfaringerne med mig, eller er der nogen som har nogle up to date links med udførlige materialelister - helst på dansk, for så er materialerne nok til at skaffe?
Se venligst bort fra dobbelposten nedenunder

Kommentarer

Robot man, 12/07/2015 - 18:26 Permalink


Dobbeltpost er slettet :)
Skrevet af heidi48

Robot man, 12/07/2015 - 22:24 Permalink


Du har sikkert set videoerne fra The King Of DIY på youtube?

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=6FDUfglurns]

Det er i hvert fald nyt - men har ikke set videoerne til ende, så ved ikke om han bruger noget der ikke kan skaffes i Danmark...
Skrevet af Crahbek

Robot man, 12/07/2015 - 23:04 Permalink


Man kan bl.a benytte den brune Bodex-plade, også kaldet vognbundplade til at bygge akvarier af. Fordelen skulle være, at overfladen er vandtæt og ikke behøver nogen laminering.
Skrevet af KasperK/Lolland

Robot tir, 12/08/2015 - 08:50 Permalink


#3
Jo, jeg har skam set hans videoer. Det materiale han bruger til vandtætning af finérpladerne hedder Pond Shield, og kan ikke købes i Danmark såvidt jeg kan finde ud af. Det kan købes i Tyskland, men det er helt råddent dyrt - 268€ for 1,5 liter!!
Der findes et alternativ - Impermax - som kan købes i Danmark, men her kan silicone ikke hæfte på, og jeg kan ikke få oplyst om man kan prime, og i givet fald med hvad.
#4
Ja, hvis jeg starter projektet, så bliver det med støbeplade, men det er nu mest for at få vandafvisning udenpå. Indeni ville jeg aldrig turde løbe an på at det forbliver vandtæt uden en eller anden form for ekstra tætning.
Skrevet af McWearq

Robot tir, 12/08/2015 - 10:52 Permalink


Spændende projekt.

Kan man eventuelt beklæde indersiden med plexiglas eller tyndt glas eventuelt i flere dele så det bedre kan håndteres?

Skrevet af MikkelFogP

Robot tir, 12/08/2015 - 11:08 Permalink


#6
Ja, det er netop hvad fyren i mit link gør, altså beklæder med PVC. Problemet er bare at silicone heller ikke hæfter på PVC, og jeg har spurgt klog og tosset om hvad man kan prime med, det nævnes nemlig ikke i artiklen, men hverken glarmester, byggemarked eller en maler kan svare mig.
Skrevet af McWearq

Robot tir, 12/08/2015 - 11:57 Permalink


Jeg har prøvet at bygge et akvarium af Bodexplader. Pladerne er tætte, men problemet er at lim f.eks. scilicone ikke binder på bodexpladen.
Prøvede efterfølgende at skaffe pvcplader til indvendig beklædning, men det blev for dyrt syntes jeg. Pvcplader kan limes med tangit.
Skrevet af P.Bach

Robot tir, 12/08/2015 - 12:07 Permalink


jeg syntes der mangler en lille indledning ??

HVORFOR ?
hvad er pointen ?
hvad ønsker du at opnå ?
Økonomisk ?

måske der er andre løsninger på det du ønsker at opnå ?
Skrevet af ThomasBallerup

Robot tir, 12/08/2015 - 12:17 Permalink


#9 Der står faktisk i #1 hvad bevæggrunden er; adgangsforhold
Selv har jeg en lignende tanke; konen vil gerne have løbende behandling af Gara Ruffa og jeg er ikke særlig entusiastisk med hensyn til at have en glasbeholder stående på gulvet*blink*
Tror faktisk også der kan være en smule økonomi i det; men det afhænger af om der kan laves en indvendig beklædning der kan betales.
Personligt er jeg også mere fortrolig med at arbejde med træ end glas (y)
Skrevet af MortenDAD

Robot tir, 12/08/2015 - 12:31 Permalink


sorry morten, der var jeg sku da lidt for hurtig :-)
Der er en del gutter på dette forum der har bygget træ akvarier, og de har postet en del info og billeder om det,
gav vide om man kan søge efter disse tråde ?

Jeg personligt ville nok gå en lidt anden vej end træ,
da træ er ukompatibelt med vand, alle mulige former for efterbehandling af træ for at gøre det tæt er ukompatibelt med glas limning, man kan godt lære at arbejde med glas, også ret store stykker hvis det skulle være.
jeg går ud fra at forruden kan komme ned i rummet i ET stykke, ellers stopper projektet jo der,
man gider da ikke delt forrude, men alle andre ruder kan godt deles hvis det skulle være, og alt efter hvor dan akvariet skal stå
eller man skal kunne kikke ind i det, behøver de andre sider jo ikke være glas, hvem siger også at forruden skal være glas ?
hvad med acryl ?
og hvad med at lave en ramme af metal rør og beklæde med glasfiber og smide en acryk plade i , inden fra,
lige som man gør på feks den blå planet, denne bygge metode kan opskalares i det uendelige, og koster mindst kr, pr liter akvarie.
Skrevet af ThomasBallerup

Robot tir, 12/08/2015 - 14:19 Permalink


#11
Ja, jeg synes da rent faktisk at jeg redegør for hvorfor jeg overvejer denne løsning.
Jeg er nu imidlertid, og efter at have søgt lidt mere på glaspriser, kommet til den overbevisning, at det måske ikke giver så meget mening at bygge et træakvarium i denne størrelse. Merprisen for en glasløsning er vist temmelig marginal. Skal der bygges træakvarier giver det bedst mening hvor glasdimensionerne kommer betydeligt højre op end de 12mm jeg påtænker. Jeg har før lavet mindre akvarier, og en opskalering må være muligt at håndtere, selvom det bliver en anelse nervepirrende med de store tunge glasflader.
Lige nu overvejer jer faktisk en hybridløsning, hvor de fire sider er af glas, og bunden er af træ belagt med acrylplade. Det har jeg set et eksempel på i denne video: https://youtu.be/2beOiIgBvUM
På den måde undgår jeg udgiften til ekstra tykt glas i bunden, og får i tilgift en ramme at sætte de fire sider sammen indenfor.
Skrevet af McWearq

Robot tir, 12/08/2015 - 14:25 Permalink


jeg kan ikke lime acryl med glas lim, har du fundet en god løsning på det ?
Skrevet af ThomasBallerup

Robot tir, 12/08/2015 - 14:34 Permalink


#13
Sikaflex 11FC er en acrylfugemasse som burde kunne bruges. Det fremgår af deres produktblad at det kan bruges til vandtanke til drikkevand, akvarier o.l.) men jeg kunne nu godt tænke mig at spørge dem først.
For mange år siden arbejde jeg en kort periode på et bådværft hvor vi apterede glasfiberbåde. Her blev brugt Sikaflex i stor stil til alle materialer både over og under vandlinien.
Skrevet af McWearq

Robot tir, 12/08/2015 - 15:23 Permalink


ja udfordringen bliver at kunne lime disse to materialer sammen, med den SAMME lim
Skrevet af ThomasBallerup

Robot tir, 12/08/2015 - 16:02 Permalink


Det lyder til at du har tænkt meget over byggeriet #11 McWearg B)
Jeg kan genkende mange af dine tanker med hensyn til materiale brug og det med at have problemer med at få det på plads i færdige mål!

Den video du linker til har jeg brugt som vejledning til mit 1237 ltr akvarie, dog med fuld understøttet glasbund i stedet for det dyre pond shield!

Med fuld understøttet bund, er det muligt at gå helt ned i samme tykkelse glas som siderne er bygget i, altså i mit tilfælde 12mm 2-delt

Bunden er lagt på 24mm krydsfiner og 10mm flamingo
Skrevet af passatb5

Robot tir, 12/08/2015 - 17:54 Permalink


#16
Interessant oplysning, at der kan bruges samme tykkelse glas i bund som i sider, ved fuld understøttelse.
Nu synes jeg efterhånden det tegner til et fuldglasakvarium. På denne side http://www.interglas.dk/12_mm_glas-p-223.html har jeg beregnet den samlede udgift til glas, incl. afstivning til ca. kr. 4000,- heraf bunden kr. 1077,-
Hertil lidt hulboring og lidt transport og en smule silicone, så kommer vi op på ca. kr. 5000,- ialt.

Skrevet af McWearq

Robot tir, 12/08/2015 - 19:16 Permalink


Tjo altså, jeg ved nu ikke om der findes en formel på at det vil holde, men jeg har i hvertfald gjort det ;)
Jeg har også købt mit glas hos interglas! Husk at finde polerede kanter og smide de antal løbene meter i kurven som du har kanter i dit glas ? Det koster lidt ekstra, men glasset bliver mere præcist på målene og det får en lækker blød affasning som man ikke kan skære sig på!

Mit glas vejede samlet 193 kg. og det var både muligt at bære det op på 1. sal og samle hele skidtet selv ene mand :)
Skrevet af passatb5

Robot tir, 12/08/2015 - 19:21 Permalink


Og forresten ligger mine bundstykker indeni og sidestykkerne udenpå bunden! Jeg syntes at det var lettere at håndtere på denne måde, så sideglassene ikke skøjter rundt :D
Skrevet af passatb5

Robot tir, 12/08/2015 - 20:19 Permalink


Det var en fin lille billedserie, meget informativ. Ja, der skal nok fremstilles en del hjælpeværktøjer til håndteringen af glasset, men det ser da egentlig overkommeligt ud.
Jeg ved ikke rigtigt med de polerede kanter, det er trods alt et tusinde kroner oveni prisen. Tænker man kan gøre det selv med en båndpudser, alternativt kun få poleret de frie ender.
Hvor bred en fuge har du?
Skrevet af McWearq

Robot tir, 12/08/2015 - 20:28 Permalink


Jeg er ikke rigtig fan af at man skal have afstandsstykker i mellem hvor man senere skal fuge huller med ny silikone mod hærdet silikone, så mit er bare skubbet sammen dvs ca. 0.5-1mm fuge
Skrevet af passatb5

Robot ons, 12/09/2015 - 21:09 Permalink


Der er alt hvad du skal bruge i linket :-)
Skrevet af Henrik276

Robot ons, 12/09/2015 - 22:57 Permalink


[citat=Henrik276]Der er alt hvad du skal bruge i linket :-)[/citat]

Han har besluttet sig til rent glas akvarie Henrik ;)
Skrevet af passatb5

Robot ons, 12/09/2015 - 23:54 Permalink


Men med Henriks link har jeg bestemt mig for at lege med krydsfiner - så tak til Henrik(y)
Skrevet af MortenDAD

Robot tor, 12/10/2015 - 08:52 Permalink


#24
Jeg kender godt til dit link, og jeg synes faktisk ikke oplysningerne er så fyldestgørende som du giver udtryk for. Manden skriver jo faktisk, at han har begået flere brølere, og dem kan man så se om man kan lade være med at lave selv, men han giver ikke nogen særlig præcis vejledning i hvordan.
Jeg er i syv sind, for som jeg skriver i #17 så er der stort set ingen økonomisk fordel ved at bygge i finér contra helglas. Jeg har dog, for en stund, genoplivet tanken om at bygge i træ, da jeg er kommet i tanke om at jeg rent faktisk kunne bruge væggene i mit kælderrum som de tre sider i akvariet, hvorved jeg ville kunne slippe for en masse styrkeopbygning i træ. Forruden ville så blive 350 cm lang, og det bliver en udfordring at finde en leverandør til den - Interglas har en max. længde på 300 cm. Alternative kunne jeg mure op i siderne med Leca, så det passede med den længde.
Skrevet af McWearq

Robot tor, 12/10/2015 - 10:40 Permalink


Hej
Man kan købe flyende folie i koiimport.dk og det er det samme som Pond sheild
Skrevet af jacobjul@gmail.com

Robot tor, 12/10/2015 - 15:34 Permalink


#28
Er du sikker på det?
Pond Shield er en Epoxy sealer mens flydende folie fra Tripond er Bitumenbaseret, så det lyder jo umiddelbart som om at det er to vidt forskellige produkter.
Koiimport mener ikke at flydende folie kan bruges til akvariebrug på grund af at den ikke tåler nogen bevægelse i emnerne men det tør jeg nu godt afgøre selv.
Jeg har også spurgt om Akvariesilicone kan binde på produktet, men det har jeg ikke fået svar på endnu, og det er det allervigtigste.
Skrevet af McWearq

Robot tor, 12/10/2015 - 15:40 Permalink


Koiimport anbefaler at lime folie på pladerne og svejse/lime i hjørner og sammenføjninger; men som McWearq siger : Silicone??
Skrevet af MortenDAD

Robot tor, 12/10/2015 - 18:30 Permalink


Jeg er nu blevet lidt klogere:
Akvariesilicone klæber fint på polyester og epoxyoverflader, men ikke på bitumenbaserede produkter som fx Flydende Folie fra Tripond. Her kan der formentlig benyttes Sikaflex 11FC.
Jeg har endnu ikke besluttet mig for om jeg vil bygge akvariet, men hvis jeg gør, så tror jeg faktisk jeg ender med en løsning der hedder opbygning af de fire sider i støbefinér, og glasfiberarmeret epoxy til vandtætning. Polyester, som jeg har arbejdet med for mange år siden, er ganske vist billigt, men det stinker helt forfærdeligt under arbejdet. Polyester er heller ikke vandtæt, men skal coates. Dette er ikke nødvendigt med epoxy, som er 100% vandtæt.

Skrevet af McWearq

Robot lør, 12/12/2015 - 15:05 Permalink


Spænende tråd (y)
Skrevet af Tangamann

Robot ons, 01/27/2016 - 10:59 Permalink


hvad med alfix vådrumstætner? kan det bruges??
nogen der har erfaringer med det??
de andre alfix produkter bruges jo til baggrunde og lign.
og rent prismæssigt er det jo ikke slemt.
Har selv leget med tanken, mest for at lave et bassin der er anderledes end standarden.

har prøvet at lege med det på badeværelser det er nemt at arbejde med.. men ved ikke om det er tæt nok til akvarier..

Skrevet af mejeppesen

Robot ons, 02/03/2016 - 18:47 Permalink


Nå, men så har jeg kastet mig ud i projektet, som er endt op med en plan for et akvarium på 300*80*75, bygget i 22 mm krydsfiner, beklædt med epoxy.
Hvis det, mod forventning ikke skulle blive til et akvarium i den sidste ende, så har jeg Nordeuropas mest solide arbejdsbord i min kælder :D


Skrevet af McWearq

Robot tor, 02/04/2016 - 09:34 Permalink


Jeg ser rigtig meget frem til en masse opdateringer på hvordan projektet skrider frem - jeg er endnu ikke kommet i gang med mit projekt; men har også truffet beslutningen om at kaste mig ud i et trækassebyggeri.

Har Morten fra Meripol i Slagelse som kemisk rådgiver - han sælger også kemien til projektet.

Held og Lykke med byggeriet
Skrevet af MortenDAD

Robot søn, 02/07/2016 - 07:53 Permalink


God fornøjelse
Er også netop gået igang med at bygge et krydsfiner akvarium.
Jeg har studeret en del vidoer på YouTube også Joeys.
Jeg er kommet til samme erfaringer som andre - nemlig at PondShield er svært at opdrive i DK.
At den flydende folie som Koiimport har ikke er glad for silikone.

Det jeg har tænkt mig at gøre i forhold til vandtætning er at bruge LIP30 vådrumsmembran - synes selv at det ser ud som en gangbar vej til tætningen.

Målene på baljen er (udv. mål) 2200x700x700 ca. 1000L.
Frontruden kommer til at måle 2070x565x10 - måske går jeg op i 12 mm tykkelse (beregning på http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium) giver 9 mm med en sikkerhedsfaktor på 2.5

Sumpen bliver også lavet i finer og måler 890x500x410 (giver mig ca. 170L).
Sumpen bliver prøveklud for det med LIP30 - virker det så mener jeg bestemt der er en vej frem her - lidt i stil med ALFIX vådrumsmembranen.
Skrevet af JHL 9240

Robot søn, 02/07/2016 - 10:19 Permalink


#36
Tak i lige måde. Det bliver spændende at høre om dine erfaringer med LIP30. Jeg er dog fast besluttet på at tætne med glasfiberforstærket epoxy, for styrkens skyld (slag og træk)
Jeg har brugt den samme beregner til glastykkelsen, og når frem til min. 12mm til mit projekt baseret på sikkerhedsfaktor 2.5 men jeg tror nu nok at jeg går op i 15mm. Problemet er bare at finde noget jernfattigt glas i den dimension, der er til at betale, idet jeg er ret overbevist om, at 15mm almindeligt floatglas vil være alt for grønt?
Jeg er ved at hente tilbud hjem fra lokale glarmestre i Aarhusområdet, for hvis det ikke er alt for dyrt i forhold til fx interglas.dk, så vil jeg benytte dem, og formentlig få dem til at levere ruden, bære den ned i min kælder, og måske også isætte den, eller i hvertfald løfte den på plads. Det er en af de ting jeg gruer mest for, når men ikke har professionelle sugekopper.
Skrevet af McWearq

Robot søn, 02/07/2016 - 11:03 Permalink


Ud fra hvad jeg har læst- og set mig til på YouTube. Så er vådrumsmembranen også fleksibel, den kan strække og trække sig sammen med krydsfineren.

Jeg skylder måske også lige at nævne, at det er planen at beklæde bund, bagvæg og sider med 50 mm hård polystyren for dekorering og til at skjule rørføringen. derfor er jeg ikke så bekymret for at beskadige folien når den først er lagt ud og efterfølgende beklædt med polystyren som nok også er vandtæt i et eller andet omfang - måske nogen der har erfaringer med det?
Skrevet af JHL 9240

Robot søn, 02/07/2016 - 16:17 Permalink


#38
Det skulle dog helst ikke give sig ret meget, for så tror jeg der kommer spændinger i glasset, som kan få det til at sprænge. Det er derfor jeg vil bygge et panser af epoxy indeni kassen.
Har forøvrigt lige været en tur omkring det nye byggeri på Aarhus havn, hvor jeg så en masse laminerede glasplader til altaner. Det var tydeligvis to lag 9-10 mm glas der var lamineret. Det var forbavsende hvor lidt grønt skær der var i dem, men måske ændrer det sig når det nedsænket i vand.
Nogen der har dårlige erfaringer med dårligt gengivne farver når der benyttes meget kraftigt almindeligt glas? Nogen der evt. har erfaring med lamineret glas?
Skrevet af McWearq

Robot søn, 02/07/2016 - 16:24 Permalink


Jeg har ikke læst alle indlæg, så jeg vil spørge om nogen har foreslået køkkenbordsplader.
Det var alm. brugt op til 1980erne, hvorefter vi blev så rige, at vi kunne købe alle de glasakvarier vi kunne ønske os.
Silione hæfter direkte på den type køkkenbord man lavede dengang, og gør det måske stadig. Det kan jo testes.

Held og lykke med projektet. :-)
Skrevet af Villads

Robot søn, 02/07/2016 - 17:12 Permalink


#38
polystyren er ikke vandtæt. Der er ikke noget der hedder vandtæt i et vist omfang, det hedder utæt.

#39
Der anvendes lamineret glas da glas laver skørt brud. Hvis det ene lag bliver beskadiget, så er der stadig den nødvendige sikkerhed, og der er ingen der bare lige falder ud. Ret så relevant ved altaner og eks. trapper. Men det betyder også at sikkerheden ligger i at bruge dobbelt så meget glas, som nødvendigt ud fra ren styrkebetragtning.

Lamineret glas er ikke bedre til farvegengivelse end det enkelte lag. Kig efter enkelt lags weissglas, men det koster.

Skrevet af scn

Robot søn, 02/07/2016 - 17:26 Permalink


#41
Jeg mener naturligvis heller ikke at lamineret glas skulle have en bedre farvegengivelse, men måske snarere at den havde dårligere. Det var så ikke lige mit indtryk da jeg så dette ca. 20mm tykke laminat. Det er klart at jeg skal have weissglas hvis jeg ingen farvepåvirkning vil have, men jeg har, indtil videre kun kunnet finde det i dimensioner op til 12mm. Det er bl.a. derfor jeg spørger efter erfaringer med at bruge lamineret glas i akvariesammenhæng, for måske kunne jeg skaffe lamineret weissglas?
Så, er der nogen der rent faktisk har bygget akvarier ved brug af lamineret glas?
Skrevet af McWearq

Robot tir, 02/09/2016 - 00:48 Permalink


#41
scn
Så blev det med polystyren slået fast B).

Skrevet af JHL 9240

Robot tor, 02/11/2016 - 19:03 Permalink


Hej McWearq
Hvordan skrider projektet frem?

Kom til at tænke på om de finerplader du bruger har en vandtæt overflade og du bare kan tætne samlinger med silikone fuger.

Jeg synes at have læst et indlæg her om en der har gjort netop dette i et 5000 l.

Ser lige efter om jeg kan finde det.
Skrevet af JHL 9240

Robot fre, 02/12/2016 - 08:23 Permalink


#44
Jeg er i gang, omend det ikke skrider frem med stormskridt. Jeg tror jeg laver en anden tråd om processen, denne er lidt rodet, og jeg har også efterhånden lagt mig fast på hvilke materialer jeg vil bruge.
Jeg har lavet det meste af træarbejdet, og er nu i gang med test af epoxy og dens vedhæftningsevne. Den hæfter overhovedet ikke på den glatte overflade på de støbeplader jeg har anvendt, , mens vedhæftningen er OK på den matslebne overflade og fremragende på en overflade som er slebet helt ned til det rå finer. Det er lidt en streg i regningen at det hele skal slibes, for det er et stort arbejde, og det sviner ad Pommern til.

Skrevet af McWearq