Hulsyge... eller?

Indsendt af Robot den fre, 11/24/2017 - 16:38
Kategori
Sygdomme - Akvariesiden.dk
Forfatter
Hønse
For første gang i de snart mange år jeg har haft akvarie er jeg begyndt at få syge fisk. Mit eget bud er hulsyge da jeg synes symptomerne passer, men jeg vil lige høre om der er nogen her der kan be- eller afkræfte dette, og evt spore mig ind på hvad det ellers kan være.

Det er lidt svært at se på billederne, men de hvide plamager går indad, dvs det er en lille fordybning.Kommentarer

Robot fre, 11/24/2017 - 17:46 Permalink


Jeg kan ikke finde symptomer på Hulsyge på dine billeder.

Jeg er mere i tvivl om vi taler om en parasit som efterlader nogle huller, hvor der efterfølgende er gået svamp i . Jeg aner simpelthen ikke hvilken parasit vi har med at gøre.
Fruen i huset har mistet ca. 12 Kilepletbarber på den bekostning, og jeg har haft nogle stykker i karantæneakvarium og behandlet med forskellige midler. Dog uden held .

Jeg mener ellers at jeg har nogenlunde styr på de forskellige sygdomme , men her må jeg foreløbig give op . Lige nu prøver jeg med et antifungusmiddel. ( svampemiddel ) - Men der er ikke den store virkning. Så tænker jeg om vi har fået nye parasitter ind fra Tjekkerne der måske ikke reagerer på de gamle mediciner . Det vil jeg selvfølgelig undersøge nærmere.

Hulsygen


Ophavsmanden til hulsyge er en flagellat, der oprindeligt lever i tarmen og som bærer navnet Hexamita (Octomitus, Spironucleus)
Efter kraftig formering bryder den gennem tarmvæggen ind i blodets kredsløb og kommer ud i området omkring hovedet på fisken.

Hvad er kendetegnene på hulsyge?

Angrebne fisk er præget af skyhed, tilbageholdenhed,
indskrumpning af finnerne, spiseværing, mørkfarvning.
Når sygdommen er fuldt igang, forekommer der huller i den øverste del af hovedregionen med udtræden af en hvidlig blød masse.
Efter nogle få dage mindskes denne udtræden af den hvide masse, men hullerne er der stadig.
Efter et godt stykke tid kommer der kraftigere udbrud.
De første tegn hos fisken viser for det meste kun dannelsen af næsten usynlige huller. Hos Labyrintfisk dør fisken oftest, pludseligt, uden at vise tegn på sygdommen. I nogle tilfælde kan også andre arter blive angrebet af hulsyge.

Hvad kan der gøres medicinsk?

Behandling med HEXA-ex. Levajevt eller Flagyl, Metronidazol og Trimtryl kan anbefales. Flagyl er et receptpligtigt lægepræparat i pilleform. Metronidazol fås på samme måde.
Trimtryl er et tysk produkt, som består af 100% rent metronidazol i pulverform.
Fisk, der skal ned i Discus-akvariet, skal først desinficeres i karantænebadet med HEXA-ex - hvis man da er tilhænger af forebyggende medicinering.
På grund af den stadige fare for at få tilført denne sygdom via foder, vandplanter mv., kan man også gennemføre en forebyggende kur 2 gange om året.

Hvad kan man ellers gøre?

Den bedste forbyggelse af hulsygen er rent vand, en rigtig god akvariehygiejne, og ikke mindst en varieret kost.

Denne artikel er skrevet af:
Brian Jensen ( Redigeret 02-05-2017)

Skrevet af brib

Robot fre, 11/24/2017 - 18:12 Permalink


Tak for dit input. Hvis det er det samme vi har problemer med synes jeg det er lidt bekymrende hvis det ikke kan opklares præcist hvad det er.

Men giv endelig et pip hvis du lykkedes med dine forsøg.

mvh Henning.
Skrevet af Hønse