Tanganyika drømmeprojekt med langt tilløb

Indsendt af Robot den ons, 10/21/2020 - 23:22
Kategori
Generelt - Akvariesiden.dk
Forfatter
dybber
For små 8 år siden åbnede der den flotteste akvariebutik i min by, Korsør. Den findes desværre ikke mere, men her mødte jeg for første gang den store diversitet, som Tanganyika søen byder på. Især faldt jeg for tropheus familien og der gik ikke mange uger før jeg havde solgt mit 85 liters akvarium billigt på dba og købt et nyt og større Mark2 akvarium fra Akvastabil i omtalte butik. De første fisk i baljen blev tropheus maswa og kirsebær samt nogle få synodontis petricola. Et akvarium blev hurtigt til flere og snart var der baljer på flere børneværelser, i garagen, i køkkenet, på arbejdet og hvor der nu lige var plads. Denne fase gik dog lidt i sig selv, da det var upraktisk at have akvarier i flere forskellige rum samtidigt, så der blev skåret ned på antallet og behovet for pasning.

For et år siden skulle husets ene stue have fjernet den indbyggede pejs og der skulle rodes og mures i flere uger, så jeg nedlagde mit stueakvarium midlertidigt og flyttede fiskene over i et til lejligheden indkøbt 530 l akvarium i et andet rum i huset. Det står desværre i et rum, hvor jeg ikke kommer så tit og ikke kan nyde fiskene, som man bør og det er rigtig godt træls, for at sige det mildt.
Lige siden oktober sidste år har jeg gået og drømt om det perfekte akvarie til min stue. Rummet egner sig ikke til de helt store akvarier - et på 720 l i den korte model står ellers højt på ønskesedlen, men konen gik med på at opgradere til et på 530 l. Igen akvastabil.
Tanken om at skifte husets flotteste akvarium ud med et endnu større har ligget i baghovedet længe - faktisk lige siden jeg så tropheus første gang.
At akvariet ikke er oppe at køre endnu skyldes en række forskellige omstændigheder. F.eks. er det støbte gulv i stuen ikke så stabilt. Jeg har også været krævende mht akvariets udseende og bordet skulle passe til de andre møbler i stuen. Konen er allergisk overfor porsa - siger hun*blink*. Så der skulle også bygges nyt akvariebord.
Akvariet har været indkøbt i snart et halvt år og i mellemtiden har jeg fået skiftet en af de 2 vippelåger ud ved at bestille en ny hos Akvastabil. Jeg har fjernet indmaden i Effectline armaturet og limet led i.
Nu er akvariet på plads, alt er indkøbt og der kommer vand i stuen for første gang i et år her på fredag. Jeg glæder mig så meget til at se det med vand i i første omgang og med fisk i om 2-4 uger.

Kommentarer

Robot ons, 10/21/2020 - 23:50 Permalink


Akvariebordet har været den største udfordring. Jeg har søgt vidt og bredt i butikker og på nettet. Til sidst kom forum herinde med løsningen. 1000 tak til KimJ for uvurderlig hjælp!

http://akvariesiden.akvariefisk.dk/forum/thread/?ID=1692889

Først blev dimensionerne beregnet og jeg fik savet en plade ud i de ønskede mål hos det lokale savværk.
src=/sites/default/files/forum/FC9D1516-0E1E-0795-8FF0651EDFD5A638.jpg

Nu er jeg ikke den store handyman og projektet kunne sagtnes være endt her, hvis ikke jeg havde en god kollega, der er sløjdlærer og som gerne ville hjælpe med at sætte pladerne sammen til drømmebordet.
Efter limning og et passende antal skruer i bordet blev det malet og var klar til at komme i stuen.
src=/sites/default/files/forum/FCB2811E-EBE0-D4C0-23EDE71FA6698C55.jpg

Nu er det her drømmeprojektet for mig, så der er brugt mere tid og også flere penge end normalt. Bl.a. har jeg for at mindske trykket på gulvet, valgt at droppe tunge sten i akvariet. For at skabe illusionen om et stykke natur i stuen har jeg i stedet for hulsten valgt at bruge River Stones fra Rockzolid. Jeg har brugt dem før i mindre målestok. Fra tid til anden kan man finde dem brugt på nettet. På næste billede kan man se at jeg har limet et l-modul, der fungerer som filter, fast på bagsiden. Jeg brugte tec7, da det er ugiftigt og kan bruges hvis der skulle blive brug for at lime igen, når der er kommet vand i baljen. Filteret er købt brugt og var gået lidt i stykker. Jeg frygtede, at det ikke kunne repareres, men fandt til sidst ud af, at man kan lime dem sammen med bla. tec7 og gnide sand på bagefter, så den pæne overflade bevares. Super smart!Skrevet af dybber

Robot ons, 10/21/2020 - 23:57 Permalink


Jeg har et andet filter (x-modul) som skal i baljen i højre side og nogle andre, der skal ligge og pynte på bunden. Filtermediet er bioballs, mellemgrov filtermåtte og filtervat.
Bundlaget bliver cichlidesand.
Akvariet er valgt fordi det har sort folie på bagsiden og ikke slimline eller 3D-baggrund. Jeg vil prøve at bevare så meget dybdevirkning som muligt med de store moduler og håber, at det kommer til at spille max med den sorte baggrund.
Skrevet af dybber

Robot tor, 10/22/2020 - 00:09 Permalink


Bordet står direkte på gulvet, da gulvet er i water - og forhåbentlig bliver ved med at være det.
Jeg har lagt en 1 cm tyk flamingoplade mellem bordet og akvariet bare for alle tilfældes skyld og der er også lagt en 3 cm tyk flamingoplade mellem akvariets bagside og væggen. Så er der i hvert fald ikke nogen kuldebro dér.
At bunden på akvariet ser hvid ud på billedet herover skyldes flamingopladen.
Normalt plejer jeg også at bruge en form for beskyttelse af bundglasset inde i akvariet, men da jeg har droppet sten fuldstændigt, er det ikke nødvendigt længere.
Skrevet af dybber

Robot fre, 10/23/2020 - 01:27 Permalink


Følg altid et godt råd fra scn - han er en klog mand/akvarist, der ved, hvad han taler om;)
Skrevet af Sølz

Robot fre, 10/23/2020 - 12:55 Permalink


#1
Det ser rigtig godt ud, med en luksusversion af mine gamle borde :)
Inden du får fyldt vand på, skal du nok lige overveje om du vil have stikdåser eller udvendige filtre ind i rummene på et tidspunkt. Så får du brug for at der er lavet passende store huller til gennemføringer i bordet! Det er praktisk hvis hullerne er så store at en stikdåse kan komme igennem.

M.h.t. Tropheus indretning; scn har jo allerede linket til min hjemmeside, men der ligger faktisk også en artsbeskrivelse på Tropheusarterne: http://kim-jakobsen.dk/Freshwater/Artsbeskrivelser/sp_tropheusenglish.h… Jeg har desværre opgivet at køre siden tosproget, så den ligger kun på engelsk.

Her ligger nogle flere billeder af Tropheusakvarier (jeg er helt på linje med scn omkring det med sten på bunden i forhold til en mere åben indretning. Som det ses har jeg prøvet prøvet begge dele).
http://kim-jakobsen.dk/Freshwater/Akvarieoplysninger/Tanganyika%20akvar…


Skrevet af KimJ

Robot fre, 10/23/2020 - 23:23 Permalink


#4: Der kommer mange sten på bunden. Eller rettere moduler.
I alle de akvarier, jeg har haft med tropheus - og det er efterhånden ret mange - har den allerstørste fornøjelse været at se de små unger titte ud mellem sten eller i hullerne på stenene.
Da jeg købte det første akvarium til tropheus, købte jeg samtidig 200 kg kenyarock/mactan hulsten. Jeg har suppleret med flere sten ad flere omgange så jeg i alt har været oppe omkring 400 kg sten i alle størrelser med små og store huller. De fleste af stenene er blevet solgt.
Der er mange grunde til at vælge tropheus og en af de største er helt sikkert deres yngelpleje og nuttethedsfaktoren hos ungerne. Jeg tømmer ikke mine skuffer, men lader fiskene spytte i baljen. Der er ikke noget federe end at se en mor lade ungerne svømme ind og ud flere gange indtil de til sidst bliver for store til at gemme sig i munden på hende. Så mit nye akvarium bliver indrettet, så der bliver mange gemmesteder for de små.
Som jeg nævnte tidligere er der problemer med det støbte gulv i min stue. Huset er bygget på sand/lerjord og sikkert ikke funderet godt nok. Derfor tør jeg ikke bruge de store mængder natursten længere, men har valgt moduler, da de ikke vejer noget.
Mit tidligere akvarium resulterede simpelthen i at der opstod en revne mellem gulv og væg bag akvariet. Det vil jeg helst undgå igen.
Nu forsøger jeg med et lidt større akvarium men uden sten. Revner gulvet igen er der ingen vej udenom at jeg må have gulvet op og have støbt nyt. Men det er en anden historie*doh*.
Skrevet af dybber

Robot fre, 10/23/2020 - 23:37 Permalink


#7
Jeg er en stor fan af dine sider og har læst dem og nydt billederne på dem mange gange(y). Håbet er at kunne få noget næsten lige så flot ind i stuen.

Efter en lidt hård og lang arbejdsuge har jeg fået vasket cichlide sand i baljen i dag. Der er hældt vand på, filteret er pakket med bioballs, filtermåtte og filtervat. Powerheadet, der driver filteret, er en nyindkøbt Aquaclear 50. Jeg havde en del Hydor Pico pumper liggende, men jeg har haft problemer med, at de stoppede pga snask. Begge pumper har den fordel, at de ikke bruger meget strøm. Hydor Pico 1200 bruger 7 watt og Aquaclear pumpen bruger 10 watt. Det er også vigtigt, at de begge er støjsvage. Aquaclear 50 skulle have sværere ved at gå i stå pga filtersnask, så valget var let;)

Lige nu er akvariet ret tomt. Udover filtermodulet, der er limet på bagsiden, har jeg puttet 3 River stone moduler i i dag. Det er et C, et D og et H modul.
Der kommer billeder af akvariet om et par dage.


Skrevet af dybber

Robot lør, 10/24/2020 - 00:38 Permalink


Jeg er ikke bekendt med det nøjagtige vægtfyldeforhold, men sten fortrænger jo også vand. Flere sten - mindre vand.
Skrevet af KasperK/Lolland

Robot lør, 10/24/2020 - 00:49 Permalink


Det er rigtigt. Så der bliver fulgt godt med i gulvets tilstand i de kommende uger.

Skrevet af dybber

Robot søn, 10/25/2020 - 12:47 Permalink


Så blev der rodet lidt mere med akvariet. Der er kommet 3 moduler mere i og jeg fandt lidt flere bioballs til filteret. De to af modulerne er de mindste River Stones og den 3. er jeg lidt usikker på.
Jeg går med planer om at købe et par af de helt store River Stones og så halvere dem for at de kan simulere sten, der stikker op gennem bundlaget. Målet er at få et akvarium, der ligner et af billederne på forhandlerens hjemmeside. (Det er billed nr. 7 af et 1080 l med en del moduler, der står løst).

Billeder af mit projekt får vente indtil jeg har fundet strømstikket til min led... Det er blevet væk, så jeg skal nok forbi min lokale akvariepusher i morgen eller tirsdag.
Skrevet af dybber

Robot fre, 10/30/2020 - 16:08 Permalink


Så er det atter blevet weekend og dermed er der tid til at rode med den nye stuebalje. Siden sidst er der blevet indkøbt beslag så mit akvastabil led kan monteres i effektline armaturet. Det var ellers limet i, men jeg havde været lidt for fedtet med limen, så det sad ikke ordentligt fast og med beslag kan det ikke sidde bedre.
Der er også købt ny strømforsyning og en controller, så jeg kan lave solopgang/solnedgang eller bare have lyset i en bestemt styrke. I sig selv ikke nogen stor udskrivning eller nogen revolution inden for akvarieverdenen, men det gør en verden til forskel i min stue.
Der er også kommet flere moduler i. Som akvarist har man tit ting liggende og jeg har fundet mange sjove ting og sager rundt omkring. På billedet kan man se hvad der er kommet i baljen indtil videre.
Der mangler stadig det største modul, som er det 2. filter i akvariet. Det skal stå løst i højre side af akvariet. Der kommer flere hele moduler i med tiden, men jeg vil vente med at købe flere til jeg ser hvordan det ser ud med dem jeg har i forvejen.
Fiskene kommer efter planen i om 2 uger, hvor filteret så har kørt i 3 uger. Det manglende filter er indkørt og bidrager væsentligt til vandkvaliteten, når det er på plads.
Skrevet af dybber

Robot lør, 11/07/2020 - 18:12 Permalink


Endnu en uge er gået og i dag har jeg flyttet det sidste filter og alle fisk ind i stuen. Det ekstra filter er et modulfilter på 27 l. Sammen med det filter, der var limet i akvariet i forvejen er der i alt 46,5 l filter med bioballs, filtermåtte og filtervat. Det nye filter er ikke renset så alle de gode bakterier er bevaret. Det powerhead, der driver det nye filter er en eheim 1000, der er lidt dyrere i drift men giver god bevægelse i vandet.
Det er ikke meningen, at der skal kobles en spandpumpe på. Jeg kan godt lide at alt vandet bliver i akvariet på nær når der skiftes vand selvfølgelig.
Fiskene er Tropheus Maswa og Ilangi samt Synodontis Polly White. Alle fisk er købt som ungfisk. Jeg kender ikke fordelingen. Der er også hældt ca. 30 Helenasnegle i.
Der er et modul I mere på vej. Der var også 2 andre moduler i det akvarie, hvor fiskene har gået hidtil og de er også kommet i stuebaljen.


Skrevet af dybber

Robot lør, 11/07/2020 - 18:19 Permalink


Der er kommet lidt grønt i for øjnenes skyld. De hammerslåede er ikke typiske for Tanganyikasøen, men de pynter, synes jeg.
Nogle af de små moduler har fået boret et hul i den ene side, som man kan se på billedet herunder.

Skrevet af dybber

Robot ons, 11/11/2020 - 01:35 Permalink


Det ser sgu super godt ud. Flot lavet.
Sjove sten de to der ligger tættest på front i højre side... den længst til højre ligner for mig et hoved der ligger og sover med højre øre mod sandet. Trolden ved siden af surmuler lidt!:D

Og så lige noget konstruktiv kritik... jeg ville fristes til at smide nogle håndfulde mindre flodsten omkring de store sten, for at understøtte det flotte naturlige look yderligere.
Skrevet af Basviola

Robot tor, 11/12/2020 - 21:59 Permalink


#16. Tak for rosen og for input til uudnyttet potentiale(y).

Jeg har tanker om at smide flere små moduler i med tiden, så der er så mange gemmesteder som muligt og jeg kan lave et lave et flot setup. Det er bare lettest med mange sten.
I første omgang kommer der endnu et stort modul i baljen her i weekenden i forbindelse med vandskift.Skrevet af dybber

Robot lør, 11/14/2020 - 12:55 Permalink


Endnu en weekend og endnu et modul i baljen. Der er rykket lidt rundt med de superlette moduler, som er en fornøjelse at flytte rundt på i forhold til sten. Det er stadig kun det store modul til venstre, der er limet fast.

Skrevet af dybber

Robot ons, 11/18/2020 - 19:18 Permalink


Sidste billede var ikke så heldigt med lyset i baggrunden. Så her kommer et nyt. Dog med stuelampe;)
src=/sites/default/files/forum/9904F6A0-A633-3CAE-604B6DF0F95FE42E.jpg
Beboerne er primært Tropheus Duboisi Maswa
src=/sites/default/files/forum/992017D4-A240-E1BA-4587BC26D2074379.jpg og
Tropheus Ilangi


Beklager billedkvaliteten.
Skrevet af dybber

Robot tor, 11/26/2020 - 22:45 Permalink


Det er sgu et spændende projekt du har gang i der. Fedt med alt det filter kapacitet, kan godt følge dig i den rare tanke at vandet bliver i baljen!

Jeg regner med at at du er interesseret i konstruktiv kritik, og ikke blot fører en digital dagbog af udviklingen... ellers sig endelig fra!

SÅ her kommer 5 cent i forhold til det visuelle helheds indtryk af dit layout, som måske kan være med til at give dig inspiration eller nye ideer.

Jeg tror det vil give dig meget større illusion af dybde hvis du placerede 1 eller 3 mindre sten bag de to meget store i venstre side, så det ville snyde betragteren til at stenene forsætter den vej ind i akvariet...

Den flade aflange sten i midten, funger ik helt for mit øje... DEN ligger irriterende/unaturligt meget lige i midten og fuldstændig på linje med de to sten til højre og venstre for den.

Er stadig helt overbevist om at nogle små sten vil oppe det naturlige indtryk uvurderet neget! Sten enten ville være faldet i vandet og så rullet ned af de store sten for så nu at ligge for fødderne af dem.
Småsten som i størrelser hvor 4-10 stk ville svare til samme mængde sten som den mindste af de sten du har nu...

Nu kan jeg jo godt se det ik lige er den retning du er på vej i, men jeg ville selv være fristet til at se effekten det kunne skabr hvis det lækre hvide sand blev skubbet op i en højde tæt på plantens højde netop i det mellemrum du har mellem de store sten i højre side.
Og måske ligefrem smide noget frosting bagpå og en LED strip i bunden bag på akvariet! :D


Men endnu engang super fedt projekt, er vild med det. Håber kritikken giver dig nye ideer til ting at eksperimentere med og lege med. Synes personligt akvariesiden mangler en del på den front, frem kæmpe overskud af ubrugelige waaaow hvor er det bare flot kommentarer
Skrevet af Basviola

Robot fre, 11/27/2020 - 15:25 Permalink


Tak for dine gode indspark. De er bestemt meget velkomne(y) og giver rigtig god mening. Jeg synes det sværeste ved indretning af et akvarie er at skabe 3D-virkningen samtidig med at det ser naturligt ud, så dine råd bliver afprøvet ved næste vandskift.
Alle moduler i baljen kan flyttes på nær det store helt til venstre, som er limet fast. Men det giver stadig mulighed for at lege med dybdevirkningen.
Jeg vil også prøve at se om det giver noget at grave nogle af modulerne ned i sandet, så det ser ud som om, der er flere forskellige slags sten i baljen og at de har ligget der så længe, at sandet er blevet skyllet hen over dem. Jeg kan ikke nænne at save modulerne over, så det må blive nedgravning i stedet.

Indretningen bliver nok aldrig helt stationær, men jo tættere på det perfekte indenfor de rammer mit akvarie giver, jo bedre.

Vil du uddybe ideen med en led-strip på bunden?
Skrevet af dybber

Robot man, 11/30/2020 - 19:26 Permalink
Under dagens vandskift fik jeg flyttet rundt på modulerne i midten. De står ikke optimalt endnu, men noget bedre end før.
Vandskiftet blev i øvrigt pludseligt fremrykket nogle dage, da næsten alle troffer med et stod i overfladen og gispede efter luft. Indkøringen af akvariet er ellers gået smertefrit pga det største filtermodul var indkørt i forvejen. Nu er der fastedag i morgen og et stort vandskift mere inden weekenden.
Skrevet af dybber

Robot ons, 12/02/2020 - 21:35 Permalink


Fik jeg skrevet bunden, mente langs baggrunden i bunden af akvariet...

https://youtu.be/T3ZZZTl281I

Angående småsten omkring større hardscape elementer, så forklarer følgende video lidt om det, og en masse andet... om ik andet så er effekten er tydelig at se!
Men pas på... den sidegren af akvariehobbyen kan blive en besættelse! ??

https://youtu.be/xE8CEUMRZjU


Skrevet af Basviola

Robot tor, 12/10/2020 - 00:30 Permalink


Under vandskift her til aften fik jeg flyttet lidt rundt på modulerne endnu en gang. Det bliver ved med at overraske mig hvor let man kan flytte rundt på selv de største moduler. Det giver en frihed til at let lave om i akvariet. På et tidspunkt finder vel selv jeg et setup, som er lige i øjet, men indtil videre roder jeg lidt rundt med især de store moduler i midten for at få 3D virkningen så god som mulig.Jeg er selv meget godt tilfreds med udtrykket i akvariet som det er indtil videre. Jeg går dog og leger med tanken om at finde nogle mindre sten, som minder om modulerne i udseende. Desværre fås modulerne ikke i mindre størrelse end dem, der er i forvejen og det gør det svært at gøre det 100 % naturtro.
Skrevet af dybber

Robot lør, 12/12/2020 - 20:47 Permalink


Sådan en råkold og Coronaramt lørdag aften kan man godt sidde og tænke lidt over hvad et drømmeakvarium er for en størrelse. Kan man overhovedet tale om et drømmeakvarium? For nogle ville et kæmpeakvarium være en belastning og for andre er det en drøm. Et lille akvarium på et kollegieværelse eller børneværelse kan være det, der holder interessen kørende eller ligefrem giver mere blod på tanden. Jeg ved i hvertfald at jeg havde enormt meget glæde ved de første akvarier, som jeg fik på børneværelset, da jeg var 12 år gammel. De første arter var sværddrager og - tror jeg - blå limea. Begge arter ynglede. Sværddragerne - den klassiske røde slags - fik kun 1 unge, men blå limia fik tusindvis af unger. Det endte med, at jeg måtte begynde at sælge til den forhandler, som havde solgt mig de to forældrefisk;). Selvom der på et tidspunkt kom så mange at jeg måtte aflevere dem tilbage til forhandleren for ikke at overbelaste akvariet, var denne første oplevelse som akvarist voldsomt vanedannende. Jeg var hooked.
Jeg har haft akvarium lige siden og vi snakker 38+ nu. Til tider med 1 akvarium og på andre tidspunkter en 7-8 stykker. Lige pt har jeg kun det ene 530 l stueakvarium, som tråden her handler om.
At det er mit drømmeakvarium er måske en overdrivelse, men ikke helt ved siden af trods alt. For første gang er jeg ikke gået på kompromis med materialer, den tid der er brugt på at skaffe de rigtige ting og ikke mindst pengene. Jeg plejer ikke at bruge små formuer på indretningen, men det er altså sket denne gang.
Det ultimative drømmeakvarium ville være et kvadratisk på 1,5*1,5*1 m (l,b,h) eller 2*2*2 m (l,b,h), men det er hverken hus, generalen eller økonomien gearet til pt. Så det får være det næste projekt. En gang.
Skrevet af dybber

Robot ons, 01/13/2021 - 20:02 Permalink


En af mine kolleger kom lige forbi med en ordentlig portion hammerslåede i dag. Det er utroligt, hvad den flotte plante kan gøre for et akvarium.


Skrevet af dybber