Juwel Trigon indbygget filter problem

Indsendt af tkoester den søn, 09/12/2021 - 15:24
Hej hej, Jeg har fået et problem med indbygget filter i et Juwel Trigon 190 akvarium. Akvariet købt nyt med filer i 2014 og har kørt siden. For et par måneder siden er det holdt op med at suge vand gennem filtermaterialet. Filterets cirkulationspumpe kører fint og der er kraft på strålen som der plejer at være. Filteret har to "filterbeholdere". En nedre og en øvre. Det fungerer på den måde, at det suger gennem to huller i siden af filteret mellem de to filterbeholdere hhv. i bunden af filteret. Dvs. at der er to strømme i filteret, den ene gennem begge beholdere med filtermateriale og den anden kun gennem den øverste. Det er sådan filteret er designet. Cirkulationspumpen sidder i toppen af et rør og suger gennem røret og disse to huller. Røret sidder på en midtervæg i filteret. Jeg har haft denne oppe og tjekket at der er frit gennemløb i røret samt renset dette. Jeg har skiftet cirkulationspumpen med en fabriksny med nye O-ringe (der er 3 stk. som tætner hvor cirkulationspumpen sidder ned i røret). Intet af det har hjulpet. Hvis jeg stikker hånden ned i filteret (uden filtermateriale) kan jeg mærke et svagt sug gennem det øverste hul. Jeg ved ikke, om dette er kraftigt nok til at suge vand gennem filtermaterialet. Efter 2-3 uger er der kun en lille smule affald i filteret i den øverste del af filtermaterialet. Der plejer at være affald i hele filteret, som jeg så normalt renser. Jeg har en fornemmelse af at cirkulationspumpen cirkulerer snavset vand uden at det bliver filtreret. Altså uden at det løber gennem filtermaterialet men på en eller anden måde "uden om". Jeg kan bare ikke gennemskue hvordan dette skulle kunne lade sig gøre. Jeg troede, at det var slidte O-ringe på cirkulationspumpen så den sugede "falsk" vand ind den vej. Men den pumpe har jeg jo lige skiftet uden effekt. Filteret er limet til akvariet, så udskiftning af hele filteret er besværligt og absolut sidste udvej. Er der nogen som kender til problemet og en forklaring eller løsning? På forhånd tak for hjælpen!

Origon man, 09/13/2021 - 22:55 Permalink


Hvis du tager toplåget af pumpen og kigger ned , er der en svag stømhvivel over dine filter kasser  ?

martin13 søn, 09/19/2021 - 23:00 Permalink


Jeg har præcist samme problem med et Juwel Rio 180 L med samme slags filter. Købt i 2017 og det har fungeret upåklageligt indtil for ½ års tid siden. Jeg har suget filterkassen ren for skidt i bunden og skyllet filtrene (i akvarievand). Derefter kan jeg se der er indsug i toppen med strømhvirvel, men der går ikke mange dage før det står helt stille og der hænger ingen planterester ved filterristen som normal og ligger ingen rester på toppen af vatfiltret og ingen nævneværdig skidt i filtrene selv efter lang tid.

Lacoste82 man, 10/04/2021 - 21:50 Permalink


Problemet er beskrevet i nedenstående videolink. Problemet er at den skilleplade der adskiller de to filterhalvdele(den plade som indeholder røret hvor pumpen sidder monteret i toppen af), at den ikke er tæt langs kanterne. Derfor trækkes der vand ind langs siderne, istedet for ned gennem toppen af filtermateriale. Efterhånden som pumpen mister noget af sin sugeevne, ja så bliver det mere udtalt. Vandet vil altid løbe den nemmeste/korteste vej, den med mindst modstand og det er fra siderne og hekntil hullerne.

Heldigvis er løsningen enkel: Læg en fuge langs kanten af skillepladen, i begge sider, derved kan der ikke trækkes vand igennem de to samlinger og pumpen er derved tvunget til at trække det oppefra. Iøvrigt er det en god ide at opgradere til en Eccoflow 1000 ltr/t pumpe, den passer i det samme rør som 600'eren, men har væsentlig mere bedre sugeevne og optimerer derved filtreringen.

Man behøver ikke tømme alt vand af akvariet for at fuge. Man kan blænde indsugningsristene af til filteret og tømme dette for vand, så man derved kan rengøre overfladerne. Brug derefter en akvarielim/fuge, som f.eks Juwel Conexo, der kan bruges både på fugtige overflader og sågar under vand. Jeg vil dog ikke anbefale sidstnævnte, da overfladerne skal renses ordentligt af.

E tube lim og en ny 1000 ltr/t eccoflow pumpe er sammenlagt en udgift på ca. 500kr, så det er til at lave for relativt få penge.

Mvh. Mikkel

https://youtu.be/SayqT0Qsss0